22 March 2019 10:53

Nga Neki OSMANI* Grazhdani, vendbanim i lashtë ilir Në antikitet, treva dibrane quhej Penestia, që banohej nga fisi ilir, Penestët. Në pragun e pushtimit romak, në teritorin e Penestëve kishte 14 qyteza dhe kështjella, ku më...

Beteja e Tërnovës, tek vendi i quajtur “Varret e Vrame”

Nga Eduart Ramçi Për betejën e Varreve të Vrame ka patur shumë rrëfime popullore e diskutime shkencore. Haki Sharofi tek libri i tij “Historia e Dibrës” Vëllimi I , botimi i vitit 2003, në faqen...

DIBRA NË UDHËT E HISTORISË: LUFTË DHE QËNDRESË

Elez Isufi me një pjesë të dibranëve kthen nga rruga për në Shkodër dhe hidhet në betejën e famshme të Kolosnjanit, kundër armikut rezil që tashmë kishte trokitur te porta e nderit. Fitorja e...

Lidhja Shqiptare e Prizrenit, manifest i shqiptarisë

140 vjetori - Më 10 qershor 1878, nën kryesinë e atdhetarit të mirënjohur Iljaz Pashë - Dibra, u mblodh Kuvendi Kombëtar në Prizren   Nga Ismet Balaj Gjatë shekullit XIX Përandoria Osmane pësoi dështime të mëdha në...

Skënderbeu, mes legjendës dhe heroit

Nga HALIL TEODORI Skënderbeu, edhe sot megjithëse kanë kaluar kaq vite nga vdekja e tij, vërshon stuhishëm në mermorien e secilit, duke u përpjekur ta ndjek me ritmin e kohës hap pas hapi. Te çdonjëri...

BULQIZA MË MËSOI SHUMË GJËRA QË NUK I KISHA MËSUAR NËPËR LIBRA

Nga Gjergji Xeka PËR TË GJETUR NJË ZGJIDHJE RACIONALE NGANJËHERË NUK DUHEN LEXUAR LIBRA POR DUHEN PYETUR NJERËZIT MË TË VJETËR DHE MË MË EKSPERIENCË Pasi mbaruam mbrojtjen e diplomës në qershor 1973 shkuam të kryejmë...

VEPRIMTARIA ATDHETARE DHE ARSIMORE E SHEH SULËS

Nga FADIL SHEHU Nëse do t’i drejtohemi ligjeve të zhvillimit të njerëzimit, do të mund të themi se lavdia është pjesë më e rëndësishme e saj. Ndoshta lavdia është ambicia e ngopur dhe nuk ka...

SHKOLLIMI NË BULQIZË, NË RRJEDHËN E DY SHEKUJVE

Nga Bashkim Lami Përpjekjet për shkollimin në Bulqizë janë të herëshme, përderisa Vajkali e Zerqani nga pozicioni i vendosjes gjeografike, kanë qenë historikisht rrugëkalim nga lindja në perëndim të popullsisë shqipëtare, të tregëtarëve e të...

Bulqiza në retrospektivë historike

Bulqiza, ky qytet i vendosur në luginën e rrethuar nga kurora e maleve përreth, njihet që në epokën e gurit. Në mugëtirën e shekujve thuhet se keta banorë trshëgojnë brez pas brezi një prejardhje...

Çeta partizane e Dibrës, çeta e shpresës së madhe

Populli e ruajti dhe mbështeti kudo e kurdoherë, fuqimisht, me bukë e pa bukë, me armë e pa armë Politika e jashtme antikombëtare e qeverisë së Zogut, marrëveshjet me Italinë e kishin shndërruar vendin tonë...
- Advertisement -